Kravene som tidligere var spredt i flere forskrifter er nå samlet og satt i en sammenheng. Hensikten med denne endringen er å gjøre det enklere å holde oversikt over hvilke krav som er aktuelle for virksomhetene.
Fire forskrifter setter krav til helse, miljø og sikkerhet:
Denne inneholder kravene om medvirkning, risikovurdering, opplæring, informasjon, planlegging og tilrettelegging av arbeidet. Bestemmelsene er aktuelle for HMS-arbeid i alle virksomheter.
Her er kravene til utforming og innretning av steder hvor det skal utføres arbeid samlet. Forskriften er aktuell for alle virksomheter – også utleiere av arbeidslokaler. Kravene er relevante for de fleste virksomheter.
Kravene gjelder for ulike former for farlig arbeid.
Forskriften er aktuell i alle virksomheter hvor støy, vibrasjoner, stråling eller kjemiske eller biologiske forhold kan innebære risiko.
Én forskrift retter seg mot produsenter, importører, forhandlere, utleiere m.m:
Én forskrift inneholder ikke direkte HMS-krav, men kan berøre enkelte virksomheter gjennom fastsatte gebyrer, vilkår m.m.:
Gjennom det systematiske HMS-arbeidet skal virksomhetene avdekke hvilke arbeidsmiljøfaktorer den må forholde seg til, og på grunnlag av dette skaffe seg oversikt over hvilke bestemmelser som gjelder. Hvis virksomheten ikke har den nødvendige oversikten, må den gjennomføre et kartleggingsarbeid.
Den nye forskriftsstrukturen skal bidra til bedre systematikk og helhetlig HMS-arbeid, og legger opp til en stegvis tilnærming:
Den nye regelverksstrukturen er utviklet av myndighetene i samarbeid med arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene.
Alle forskriftene og nærmere redegjørelse finnes på Arbeidstilsynets nettsider.
Forskrifter som også håndheves av andre myndigheter enn Arbeidstilsynet, videreføres som egne forskrifter. Eksempler er internkontrollforskriften, maskinforskriften og forskrift om konstruksjon, utforming og produksjon av personlig verneutstyr.
Byggherreforskriften videreføres også som egen forskrift fordi formålet med denne i all hovedsak er å fastsette oppdragsgivers forpliktelser. Dessuten er dette den eneste forskriften som setter krav til byggherre.
Forskrifter som regulerer andre forhold som for eksempel hjemmearbeid, arbeidsreglement og tvisteløsningsnemnd, er beholdt som egne forskrifter.
Kilde: Nye arbeidsmiljøforskrifter – hvordan finner du fram? Best.nr. 609