Inkluderende arbeidsliv
Da sykefraværet bredte om seg på nittitallet, økte også bekymringen blant arbeidslivets parter. Som mottiltak ble begrepet og ordningen «inkluderende arbeidsliv» lansert.
Utvalgte artikler
Tall og fakta
Norge har et svært høyt gjennomsnittlig sykefravær, rundt dobbelt så høyt som gjennomsnittet av OECD-landene. Samtidig har vi en av de aller høyeste andelene av befolkningen i arbeid.
Inkluderende arbeidsliv – alle våre artikler
1–10
Mange ansatte har stor frihet til å styre hvor og når de jobber. Andre har intet slikt valg. Først og fremst er det bransje og stillingstype som avgjør om du har denne friheten.
Kan jobbmobilitet – skifte av jobb – være et «svar» på langvarig eller gjentatt sykefravær? Ja, mye tyder på at dette er et tiltak som kan brukes oftere. Men det betyr at skifte av jobb må ufarliggjøres, også for arbeidstakere med lav utdanning. Det må ikke oppfattes som straff, men som en positiv mulighet.
Halvparten av LOs tillitsvalgte mener at de har et godt samarbeid med sin arbeidsgiver om IA-avtalen. Og bare drøyt 40 prosent svarer at avtalen fungerer som et verktøy for å oppnå målsettingene.
Om man følger enkelte krav, kan man senke aldersgrensen for når man fritt kan si opp ansatte til 70 år. Hele 2 av 5 private bedrifter gjør da også dette.
Gjør krav om tilrettelegging, kortere arbeidstid og ekstra ferieuke at seniorer nektes ansettelse – eller må være den første til å gå? I svært liten grad, viser Fafo-undersøkelse.
Ekstra ferieuke, redusert arbeidstid og tilrettelegging av arbeidet skal få eldre arbeidstakere til å stå lenger i jobb. En stor andel av seniorene oppgir da også at de lar seg lokke.
Vernet mot grunnløs oppsigelse varer ikke evig. Likevel åpner Arbeidsmiljøloven for at ikke alle må følge dens hovedregel om 72 år. Da følger også enkelte krav.
Er en person på 35 år med 10 års erfaring den ideelle arbeidstaker? Ja, ifølge en spørreundersøkelse blant ledere og ansatt. Hva er så merverdien av 30 og 40 års erfaring? St. Olavs Hospital i Trondheim gir innhold til honnørordet «seniorkompetanse».
Hvordan har de ansatte i NAV klart seg gjennom en av Norges største fusjonsprosesser? NAV-reformen har vært omstridt og utskjelt med tanke på brukerne, men medførte også store endringer for arbeidstakerne og de tillitsvalgte i NAV.
11–20
Ved utgangen av oktober var det registrert 30 000 arbeidssøkere under 30 år hos NAV. I tillegg hadde 41 600 unge nedsatt arbeidsevne. På grunn av mindre arbeidserfaring, lavere kompetanse og livserfaring trenger disse en tettere oppfølging enn andre brukere.
Sykefraværet er høyt innen kommunale helse- og omsorgstjenester. Det legemeldte fraværet var i følge KS' Arbeidsgivermonitor 9,7 prosent i perioden 2013–2014, mens det totale fraværet i kommunesektoren var på 8,1 prosent. Men noen sykehjem klarer å holde fraværet nede viser en ny Fafo-rapport.
I 2012 mottok over 200 000 personer arbeidsavklaringspenger (AAP). Dette utgjorde 6,6, prosent av befolkningen mellom 18 og 66 år. En ny Fafo-rapport viser at mange personer blir gående i årevis som mottakere av AAP. Halvparten ender opp med uføretrygd.
Prosjektet «Ringer i Vannet» er NHOs bidrag til økt arbeidsinkludering for personer med nedsatt arbeidsevne. Og det virker, viser ny Fafo-rapport. Prosjektet kan være et bidrag til å få tilbake «A»-en i NAV.
Sykefraværet synker. Men ikke blant statsansatte. Dårlig ledelse, omorganiseringer og lav bemanning er noe som kan gjøre det vanskelig å få ned sykefraværet. Samtidig fins det dessverre ingen enkle løsninger, ifølge Fafo-forskere.
Flere artikler
Rundt halvparten av norske virksomheter har etablert seniorpolitiske tiltak. Virkningen har vært svak. To Fafo-forskere forslår derfor en ny oppskrift for å holde ansatte lenger i jobb.
Gode holdninger, men lite handling. Det kan oppsummere norske virksomheters forhold til personer med nedsatt funksjonsevne. Samtidig er det få som faktisk søker jobb.
Sykefraværet bredte om seg på nittitallet. Som mottiltak ble avtalen «inkluderende arbeidsliv» lansert. I desember 2018 ble en ny avtale undertegnet. Fra regjeringens side er fredning av sykelønnsordningen en betydningsfull gulrot.
I 2010 var det i underkant av 50 000 arbeidstakere i bemanningsbransjen. Ansvaret for arbeidstakerne er delt mellom bemanningsfirmaene og innleiebedriftene. Hva slags følger kan et slikt delt ansvar få for tilrettelegging og oppfølging av syke arbeidstakere?
Seniortiltak har ikke bidratt til å få kommunalt ansatte til å stå lenger i arbeid, ifølge en Fafo-gjennomgang i seks kommuner. Dårlig kommuneøkonomi og tvil om virkninger har lagt en demper på engasjementet.
De nordiske landene arbeider alle for å øke yrkesdeltakelsen blant seniorer. Norge kan imidlertid ha godt av å se nærmere på enkelte av nabolandenes tiltak – både for inspirasjon og advarsler, ifølge en Fafo-rapport.
De nordiske landene deler målet om å øke seniorers yrkesdeltakelse. I den praktiske politikken har de likevel valgt ulike reiseruter
Et lite, men økende antall arbeidstakere med funksjonsnedsettelse tar kontakt med diskrimineringsombudet. Mangel på individuell tilrettelegging er en gjenganger.
Fra og med 2009 måtte alle større norske virksomheter utvikle en bevisst strategi for hvordan de forholder seg til arbeidstakere med nedsatte funksjonsevner.