Internasjonalt arbeidsliv
Verdens arbeidsmarkeder er gjerne styrt av en kombinasjon av nasjonale og mer internasjonale lovgivninger. Under dette temaet samler vi tematikk som gjelder både enkeltland utenfor EU/EØS og overnasjonale spørsmål knyttet til arbeidsliv og tilgrensende sosiale spørsmål.
En helt sentral aktør for å forsøke å innføre arbeidsrettslige standarder i alle verdens land er ILO – FNs særorganisasjon for arbeidslivet. Organisasjonen ble skapt for å bedre levevilkårene, arbeidsforholdene og arbeidsmulighetene for arbeidstakere verden over. ILO er også ansvarlig for å ha tilsyn med de internasjonale arbeidsstandardene.
Alle våre artikler om temaet
1–10
Arbeidstakernes faglige rettigheter er under økende press – også i mange demokratiske land. Fafo-forsker ser risiko for at fagbevegelsen i flere land bryter sammen under trykket.
Verdenssamfunnet har satt «anstendig arbeid» som mål for alle verdens arbeidstakere. Veien dit synes å bli stadig lengre. Hva menes med «anstendig arbeid» – og hva bør gjøres?
Mandag lanserte utenriksminister Børge Brende Norges første handlingsplan for menneskerettigheter og næringsliv. I denne sammenhengen betyr dette først og fremst arbeidstakerrettigheter. Kan dette være et nytt verktøy for arbeidstakerorganisasjonene?
Verdensdagen for anstendig arbeid markeres 7. oktober. Arbeidstakere har markeringer i 42 land, ifølge den internasjonale fagbevegelsen ITUC.
I JustJobs Index finnes utviklingen i lønns- og arbeidsvilkår i 148 land, i perioden fra 2000 til 2012. Det er Fafo, i samarbeid med JustJobs Network, som har utarbeidet oversikten. Norge topper lista for 2012.
11–20
EU og USA startet i 2013 forhandlinger om en transatlantisk frihandelsavtale (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP). Den europeiske fagbevegelsen er splittet i synet på om avtalen vil være til fordel eller ulempe for det europeiske arbeidsmarkedet.