Skip to main content

 

Tall og fakta om

Internasjonalt arbeidsliv

Verdens arbeidsmarkeder er gjerne styrt av en kombinasjon av nasjonale og mer internasjonale lovgivninger. Under dette temaet samler vi tematikk som gjelder både enkeltland utenfor EU/EØS og overnasjonale spørsmål knyttet til arbeidsliv og tilgrensende sosiale spørsmål.

En helt sentral aktør for å forsøke å innføre arbeidsrettslige standarder i alle verdens land er ILO – FNs særorganisasjon for arbeidslivet. Organisasjonen ble skapt for å bedre levevilkårene, arbeidsforholdene og arbeidsmulighetene for arbeidstakere verden over. ILO er også ansvarlig for å ha tilsyn med de internasjonale arbeidsstandardene.

 

Alle våre artikler om temaet

1–10

Sterk tilbakegang for arbeideres rettigheter – i alle verdensdeler

Arbeidstakernes faglige rettigheter er under økende press – også i mange demokratiske land. Fafo-forsker ser risiko for at fagbevegelsen i flere land bryter sammen under trykket.

Lite framgang for globalt mål om anstendig arbeidsliv

Verdenssamfunnet har satt «anstendig arbeid» som mål for alle verdens arbeidstakere. Veien dit synes å bli stadig lengre. Hva menes med «anstendig arbeid» – og hva bør gjøres?

Historien om ILO – FNs organisasjon for arbeidslivet
ILO er FNs særorganisasjon for arbeidslivet, skapt for å bedre levevilkårene, arbeidsforhold og muligheter for arbeidstakere verden over. Dette gjøres ved å utforme internasjonale arbeidsstandarder.
Framtidas arbeidsliv: dommedagen som uteble
Profetier om at vi skulle fortrenges av roboter og annen teknologi har så langt ikke holdt vann, ifølge en nordisk forskergruppes innledende funn. Spørsmålet er om vi ennå bare er i startgropa for alle de store endringene som kan komme, ifølge Fafo-forsker Jon Erik Dølvik.
Velkommen tilbake – til et annet Kina
I løpet av seks år har Kina blitt et enda mer attraktivt marked for et norsk næringsliv. Likevel er det nå et annet Kina som nå møter oss. Landet har lagt nye begrensninger på vestlig påvirkning – og blitt en finansiell supermakt.
«Arbeidsfolkets Trump» – hva skjedde?
USAs 45. president har nå inntatt Det hvite hus. Hva er det med det USAs arbeidsmarked som kunne gi en såpass ekstrem kandidat makten? Og vil vi også i Europa kunne se lignende reaksjoner?
Historisk plan for næringsliv og menneskerettigheter

Mandag lanserte utenriksminister Børge Brende Norges første handlingsplan for menneskerettigheter og næringsliv. I denne sammenhengen betyr dette først og fremst arbeidstakerrettigheter. Kan dette være et nytt verktøy for arbeidstakerorganisasjonene?

780 millioner tjener for lite til å forsørge seg

Verdensdagen for anstendig arbeid markeres 7. oktober. Arbeidstakere har markeringer i 42 land, ifølge den internasjonale fagbevegelsen ITUC.

Fra taus lidelse til høylytt protest
I Kina har mange arbeidstakere måttet betale en høy personlig pris for rivende økonomisk vekst, ifølge en profilert kinesisk aktivist. Han ser imidlertid klare tegn på en ny sivil bevissthet. Kan dette lede til at Kina blir et «super-Norden»?
Norge topper global jobbindeks

I JustJobs Index finnes utviklingen i lønns- og arbeidsvilkår i 148 land, i perioden fra 2000 til 2012. Det er Fafo, i samarbeid med JustJobs Network, som har utarbeidet oversikten. Norge topper lista for 2012.

11–20

TTIP: Grunn til bekymring for arbeidstakernes rettigheter?

EU og USA startet i 2013 forhandlinger om en transatlantisk frihandelsavtale (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP). Den europeiske fagbevegelsen er splittet i synet på om avtalen vil være til fordel eller ulempe for det europeiske arbeidsmarkedet.

Skjøre byggesteiner for Egypts fagbevegelse
Egyptiske fagforeninger har blitt det urolige landets mest vitale og inkluderende sivile bevegelse, ifølge Fafo-forsker. Mangel på anerkjennelse truer imidlertid med å velte hele båten. ILO er bekymret.
200 millioner arbeidsledige i verden
Det er fremdeles stor ulikhet og dystre tall for arbeidsledighet i verden. Men, det er også lyspunkter. De såkalte «nye vekstøkonomiene» satser på utdannelse og utjevning, viser rapport fra ILO (den internasjonale arbeidsorganisasjonen).
Hard kamp om klodens glupe hoder
Norge har mange gode kort på hånden i den globale kampen om ingeniører og IT-spesialisters gunst. Enkelte pletter får imidlertid mange av dem til å miste interessen.
Sårbar jobbjakt fra sør
Fremdeles utgjør de en liten gruppe. Like fullt har antallet søreuropeiske arbeidsinnvandrere til Norge økt kraftig de siste årene. For mange blir møtet ublidt.
Globalt søk etter «gode jobber»
Verdensbanken har kartlagt hvilke jobber som best sikrer utvikling. En forskergruppe fra Fafo har vært med under forarbeidet og presenterte sine funn 3. desember.