Skip to main content

Løpet om en offentlig tjenestepensjon har startet

Når får de offentlig ansatte en ny tjenestepensjon? Blir det i 2016 eller 2017? Arbeids- og sosialdepartementet har laget en rapport som danner utgangspunkt for forhandlingene. Fafo-forsker Jon M. Hippe forklarer her hovedpunktene rundt en ny offentlig tjenestepensjon.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Alf Tore Bergsli

  • 09. mars 2016
  • Eldre artikkel

09. mars 2016

Eldre artikkel

Partene i arbeidslivet har sagt at de er klare for å diskutere en ny pensjonsordning.  Ifølge rapporten fra departementet er formålet å tilpasse ordningene bedre til pensjonsreformen fra 2011, og har følgende hovedpunkter:

  • Alle år i jobb skal gi pensjonsopptjening
  • Tjenestepensjon skal beregnes uavhengig av folketrygden
  • Pensjonen skal kunne tas ut fleksibelt fra 62 år og kombineres med arbeidsinntekt uten av pensjonen blir avkortet

Jon M. Hippe tror at den vanskeligste oppgaven i reformarbeidet blir å sikre gode rettigheter for de 62-åringene som har behov for å gå av tidlig, de såkalte «sliterne».

I rapporten fra departementet blir det understreket at formålet med omleggingen ikke er reduserte pensjonsutgifter.  Det sies videre at den såkalte «hybridordningen» kan være et godt utgangspunkt for en ny offentlig tjenestepensjonsordning. Det legges opp til at arbeidstakerne skal tjene opp pensjonsrettigheter minst til fylte 70 år.