Stortinget og regjeringen ble våren 2020 enige om nye regler for permittering og inntektsikring. Dette for å støtte de mange som vil kunne bli permitterte som konsekvens av koronaviruset.
Enkelte av de ulike delene i tiltakspakka ble siden reversert, modifisert eller utvidet. Etter hvert ble imidlertid reglene rullet tilbake til hvordan de var før pandemien. Denne normalen kan du lese mer om i vår intro-artikkel om permittering.
Merk at ved siden av mer sjenerøse permitteringsregler innførte regjeringen Solberg så vel som regjeringen Støre ulike former for økonomiske støtteordninger til bedrifter – inkludert lønnsstøtteordninger som et alternativ for permitteringer – men dette tar vi ikke for oss her.
Man innførte også støtteordninger for selvstendig næringsdrivende og frilansere som mistet inntekt som følge av covid-19 og ellers ikke hadde rett på dagpenger eller andre støtteordninger. Kompensasjon for inntektsbortfall ble avsluttet 1. mars 2022.
Stortinget ble først enige om endringer som ble formalisert av regjeringen med virkning fra 20. mars 2020. Noen av disse midlertidige reglene ble faset ut/nedskalert utover høsten – særlig før/etter 1. november.
Deretter ble en del midlertidige ordninger gjeninnført fra 18. februar 2021, men med mange forslag om ulike datoer for ny nedskalering: 1. juli og 1. oktober og 30. september i 2020 og 1. januar, 1. februar og 1. mars i 2022.
En total oversikt er vanskelig, men her er et forsøk på noen av de viktigste endringene:
1. PERMITTERINGSPERIODEN (lengden permitteringen kan vare) ble utvidet fra 26 til 52 uker, men med krav om en mellomliggende andre arbeidsgiverperiode for langtidspermitterte. Fritaksperioden (dagpenger framfor lønn) tilsvarte 49 uker.
Regjeringen foreslo på nyåret 2021 å utvide permitteringsperioden ytterligere for dem som overstiger 52 uker i løpet av våren fram til 1. juli. Dette ble etter hvert gjeldende til og med 31. oktober. For nye tilfeller etter 1. juli ble maksimal lengde foreslått tilbakeført til 26 uker, men der forutgående permittering ikke skal regnes med (nullstilling).
2. ARBEIDSGIVER-PERIODEN
Dagene da arbeidsgiver betaler full lønn til den permitterte.
3. DAGPENGER FOR PERMITTERTE (i hovedsak like regler som ordinære ledige).
NB: I krisetider endrer regjeringen gjerne reglene på en rekke områder, eksempelvis ved å forlenge rammene for permitteringer og dagpenger.