Skip to main content

Sommerdebatt:

Sosial jumping eller sosial dumping?

Dette har vært spørsmålet i en av sommerens avisdebatter. Arbeidsinnvandrere gjør et kjempehopp i inntekt bare ved å komme hit, og den gode lønnsutviklingen fortsetter ettersom botiden i Norge øker, mener Mathilde Fasting i Civita. Forskere fra Fafo og Frisch-senteret mener at dette er en skjønnmaling av situasjonen.

<p>I hvilken grad lykkes arbeidsinnvandrerne i Norge, for eksempel når det gjelder lønnsutvikling. Det var et sentralt spørsmål i debatten om sosial jumping.</p>

I hvilken grad lykkes arbeidsinnvandrerne i Norge, for eksempel når det gjelder lønnsutvikling. Det var et sentralt spørsmål i debatten om sosial jumping.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaksjonen

  • 16. august 2012
  • Eldre artikkel

16. august 2012

Eldre artikkel

I den nye rapporten fra Civita, innebærer sosial jumping at en arbeidsmigrant gjør et hopp i lønns- og arbeidsvilkår ved å vandre. Det er også sosial jumping når arbeidsmigranten får økte sjanser til å bedre sine levekår i det landet han eller hun migrerer til.

– Polakkene jumpet ikke etter ankomst, utover det som fulgte av den generelle lønnsutviklingen i Norge, skriver Bernt Bratsberg, Oddbjør Raaum (Frisch-senteret) og Jon Erik Dølvik ved Fafo i et tilsvar til en kronikk av Mathilde Fasting i Civita.

Fasting understreker at den nye Civita rapporten utfordrer forestillingen om at arbeidsinnvandring i hovedsak er såkalt sosial dumping.

Forskerne fra Fafo og Frisch-senteret svarer at arbeidsinnvandring gir store gevinster og mange arbeidsinnvandrere lykkes godt i Norge. Men inntekstveksten for østeuropeere – sammenlignet med norske arbeidstakere – skjønnmaler situasjonen. Selv etter fem års botid er inntektene for dem som kom til Norge etter østutvidelsen betydelig lavere enn for norskfødte på samme alder.

Fafo Østforums nettsider har fulgt debatten, og innleggene kan leses her: