Når sosial dumping tipper over i svært alvorlige forhold kan det straffes som menneskehandel. En Fafo-rapport samler trådene for det vi vet om slik grov utnytting i det norske arbeidslivet.
UTSATTE BRANSJER: Dette er eksempel på noen av bransjer i det norske arbeidslivet der man mener det forekommer forhold som etter loven er eller nærmer seg menneskehandel. Se full liste i artikkelen.
I en ny Fafo-rapport har to forskere gått gjennom utbredelsen av menneskehandel i det norske arbeidslivet.
Forenklet sagt kan menneskehandel sies å være ekstremversjonen av sosial dumping og arbeidslivskriminalitet og er straffbart ved lov med inntil ti års fengsel.
Fafo har gjennom tidligere prosjekter laget en liste over risikofaktorer for sosial dumping og arbeidslivskriminalitet (se for eksempel Ødegård & Eldring 2016).
FAFO-FORSKERNE Anette Brunovskis og Anne Mette Ødegård har skrevet rapporten Menneskehandel i arbeidslivet på oppdrag fra Oslo kommune og finansiert av KS. |
Mange av de samme faktorene kan også brukes når man skal vurdere risiko for menneskehandel, da det er en glidende skala mellom ulike grader av utnytting:
Les også om menneskehandel i det norske rettsvesenet
Både utenlandsk bakgrunn og tilknytningsform til arbeidslivet spiller en vesentlig rolle for hvor sårbar man er i arbeidssituasjonen.
Lave etableringskostnader og få krav til arbeidstakernes kompetanse (som for eksempel i renhold) gir større spillerom for mennesker som vil tjene «raske penger» og beveger seg utenfor regelverket.
Det er ikke forbundet med så stor risiko å gå konkurs, og det er som regel lett å starte opp igjen.
Mange av de risikofaktorene som er nevnt ovenfor, ble også påpekt av Fafos informanter i 2019-rapporten. I tillegg ba forskerne dem i løpet av intervjuene å si hvilke bransjer de mente var mest sårbare.
LESE RAPPORTEN? Digital versjon kan fritt leses på Fafo.no (PDF-format): Til rapportside / Rett til rapporten (PDF). |
Risikobransjer for menneskehandel som nevnes av informantene er:
I en 2014-rapport fra Politihøgskolen i Oslo nevnes også hoteller og gård/gartnerier.
Et bransje-forbehold Det er viktig å være klar over at Fafos informanter kan henvise til de samme sakene, slik at antallet som nevner disse bransjene ikke nødvendigvis sier noe om faktisk utbredelse. For eksempel er det en del av informantene som henviser til 2017-dokumentaren om bilpleie i NRK Brennpunkt – «Prisen for en ren bil». Inntrykket av hvor det er størst risiko kan derfor også bli selvforsterkende, ved at det blir mer oppmerksomhet om de bransjene man opplever som utsatte fra før, understreker Fafo-forskerne i rapporten. |
Gjennom informasjonen Fafo-forskerne har fått under intervjuene, samt rettspraksis, utkrystalliserer det seg noen faktorer som gjør at et forhold bør undersøkes nærmere:
Flere artikler basert på rapporten: