Skip to main content

>

Lønn og tariff

>

Fakta om allmenngjøring

Hva er allmenngjøring av tariffavtaler? Her er noen korte stikkord.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Alf Tore Bergsli 4, juni 2022

For en mer detaljert gjennomgang, se hovedartikkelen «Tarifflønn til alle»

04. juni 2022

Allmenngjøring av tariffavtaler er et grep som er ment å stoppe sosial dumping.

Dette skjer ved at staten setter en minstelønn i et begrenset område av arbeidslivet, som regel én bestemt bransje.

  • Arbeidsgiverne kan da ikke betale lavere lønn enn dette uten å bryte loven, selv om verken bedriften eller de ansatte er organiserte i en arbeidsgiver- eller fagforening.
  • Det er per i dag ni allmenngjorte bransjer i Norge: bygg, skips- og verftsindustrien, jordbruks- og gartnerinæringen, renhold, fiskeindustrien, elektrobransjen (unntatt offshore), godstransport på vei og turbuss, og overnatting/servering/catering.
  • Krav om allmenngjøring må være basert i en landsomfattende tariffavtale og framsettes av en organisasjon som er part i avtalen og som har innstillingsrett (det vil si fagforening med minst 10 000 medlemmer).
  • Allmenngjøring kan bare vedtas dersom utenlandske arbeidstakere har påviselig dårligere lønns- og arbeidsvilkår sammenliknet med norske arbeidstakere.
  • Det er en statlig oppnevnt tariffnemnd som treffer vedtak om allmenngjøring. Nemnda består av fem medlemmer: tre nøytrale, én representant fra arbeidsgiverne og én fra arbeidstakersiden.

Se også Fafo Østforums temaside om allmenngjøring