Skip to main content

>

Lønn og tariff

>

Fakta om allmenngjøring

Hva er allmenngjøring av tariffavtaler? Her er noen korte stikkord.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Alf Tore Bergsli

  • 04. juni 2022

For en mer detaljert gjennomgang, se hovedartikkelen «Tarifflønn til alle»

04. juni 2022

Allmenngjøring av tariffavtaler er et grep som er ment å stoppe sosial dumping.

Dette skjer ved at staten setter en minstelønn i et begrenset område av arbeidslivet, som regel én bestemt bransje.

  • Arbeidsgiverne kan da ikke betale lavere lønn enn dette uten å bryte loven, selv om verken bedriften eller de ansatte er organiserte i en arbeidsgiver- eller fagforening.
  • Det er per i dag ni allmenngjorte bransjer i Norge: bygg, skips- og verftsindustrien, jordbruks- og gartnerinæringen, renhold, fiskeindustrien, elektrobransjen (unntatt offshore), godstransport på vei og turbuss, og overnatting/servering/catering.
  • Krav om allmenngjøring må være basert i en landsomfattende tariffavtale og framsettes av en organisasjon som er part i avtalen og som har innstillingsrett (det vil si fagforening med minst 10 000 medlemmer).
  • Allmenngjøring kan bare vedtas dersom utenlandske arbeidstakere har påviselig dårligere lønns- og arbeidsvilkår sammenliknet med norske arbeidstakere.
  • Det er en statlig oppnevnt tariffnemnd som treffer vedtak om allmenngjøring. Nemnda består av fem medlemmer: tre nøytrale, én representant fra arbeidsgiverne og én fra arbeidstakersiden.

Se også Fafo Østforums temaside om allmenngjøring