OPPGANG: At den økonomiske krisens tyngste press mot den norske økonomien er borte, noe som blant annet har bedret bygg- og anleggsbransjens kår, er en sentral årsak til at antallet permittering har sunket sterkt siden toppen i 2009
Siden finanskrisa, har den norske bruken av permitteringer falt drastisk. Like fullt ligger ikke virkemiddelet og ruster i skuffen, fastslår Fafo-forsker Dag Olberg i notatet Bruk av permitteringer 2012 – omfang og reguleringer.
Forskeren har her samlet inn tall[1] for 2012 og sammenlignet med de samme tallene for de økonomisk ustabile årene 2008 og 2009.
Fra toppen på nesten 20.000 permitterte i februar 2009, hadde bruken av permitteringer falt til 3750 personer i desember 2012.
ANTALL permitterte fra august 2008 til desember 2012. (Kilde: NAV) (klikk for full størrelse) |
Som figuren viser, forekom det imidlertid sterke sesongvariasjoner i denne perioden.
Disse forløper seg noenlunde likt hvert av disse årene: Antallet permitterte har jevnt over vært på topp i perioden februar-april, men på det laveste i tiden rundt oktober.
Bruken av permitteringer beveger seg i stor grad i takt med svingningene i den norske økonomien. Dette gjelder spesielt industrien, hvor relativt sett små endringer i eksport- og importsituasjonen kan få store følger for den enkelte bedrift, understreker Fafo-forskeren i notatet.
Ett eksempel på omfattende permitteringer som har funnet sted etter den verste økonomiske uroen, er solenergiselskapet REC, hvor flere hundre ansatte gikk gjennom permitteringer og til slutt mistet arbeidet i løpet av 2012.
Deler av papirindustriens arbeidstakere har opplevd det samme i de senere år, blant annet i Tofte og Skogn.
Andre steder ble permitteringsvarslet tvert imot trukket tilbake, blant annet ved Hydros aluminiumsverk i Sunndalsøra.
[1]Hovedaklig hentet fra NAVs månedsstatistikk over permitterte. I tillegg er det innhentet informasjon og synspunkt fra LO-forbundene Fellesforbundet, Industri Energi og Norsk Arbeidsmandsforbund.
Dag Olberg:Bruk av permitteringer 2012 – omfang og reguleringer Oppdragsgiver: LO |
Dag Olberg:Nedgangskonjunkturen og arbeidstiden – permittering og redusert arbeidstid 2008/2009 Oppdragsgiver: LO |