I en ny rapport om arbeidsinnvandrere og bolig, som er laget i samarbeid mellom Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) og Fafo, ser vi blant annet på hva slags hindringer arbeidsinnvandrerne støter på i det norske boligmarkedet.
Arbeidstakere som kommer fra europeiske land omfattet av EØS-avtalen, skal som hovedregel klare seg selv i boligmarkedet. Det stilles ingen krav til bolig for EØS-borgere. Unntaket er når arbeidsgiver stiller bolig til disposisjon.
Leiemarkedet er viktigere for arbeidsinnvandrere enn for befolkningen generelt, ikke minst fordi mange ikke vet hvor lenge de skal bli i landet.
En typisk boligkarriere for arbeidsinnvandrere er at de går fra midlertidige og lite tilfredsstillende boforhold til mer stabile og ordentlige boliger etter hvert.
I starten er det mange som får bolig via arbeidsgiver, bor hos venner i bofellesskap, hybel, brakker eller til og med i campingvogner og telt. Kjøp av egen bolig skjer som regel i forbindelse med at familien flytter til Norge. Men dette varierer.
Noen fortsetter å jobbe i turnuser og pendler til hjemlandet i mange år.
Bolig gjennom arbeidsgiver kan noen ganger gjøre arbeidstakerne sårbare, fordi man ikke vil klage på arbeidsforhold i frykt for å miste bostedet. Leiesøkende arbeidsinnvandrere støter på språkproblemer og manglende kunnskap om norske lover og regler.
Den økonomiske situasjonen er dessuten avgjørende for hva man klarer å få tak i.
Det kan også være vanskelig å få lån i banken, enten fordi man ikke har fast ansettelse, at familien har for lav inntekt eller mangler egenkapital.
I rapporten ser vi også nærmere på situasjonen i fire ulike kommuner – Oslo, Bergen, Haram og Sarpsborg.
Les hele rapporten: Møte mellom internasjonalt arbeidsmarked og nasjonalt boligmarked