«Ringevakt», «ekstrahjelp», «tilkallingsvakt»: Denne løse formen for arbeidsforhold har flere navn, men er i liten grad definert i det norske lovverket.
TILKALLINGSARBEID innebærer i utgangspunktet at du ikke har kontraktfestet når du skal arbeide, men stiller opp ved særskilte behov. Sykdom er den vanligste årsaken.
Å være tilkallingsvakt vil her si at du har en arbeidsavtale som ikke sier noe om hvor ofte eller når du jobber. Arbeidsgiveren spør om du kan jobbe den-og-den dagen, og du kan velge å si ja eller nei.
Dette vil ikke nødvendigvis si at du ikke jobber til faste tider, for eksempel «annenhver helg», men at dette ikke er avtalt skriftlig.
Fafo-rapporten oppsummerer det slik:
FAFO-FORSKERNE Kristine Nergaard, Kristin Alsos, Mona Bråten og Ragnhild Steen Jensen har skrevet rapporten Tilkallingsvikarer i norsk arbeidsliv. Denne teksten er hentet fra rapportens ulike oppsummeringskapitler |
(Se rapporten for forbehold når det gjelder datagrunnlaget)
Fafo-forskerne har også sett på virksomhetenes strategier når de trenger ekstra arbeidskraft. Dette har funnet sted gjennom en spørreundersøkelse og ved kvalitative intervjuer på virksomhetsnivå (strukturerte intervjuer) i 46 virksomheter.
Intervjuene er rettet mot bransjer med utbredt bruk av tilkalling og sier altså ikke noe om arbeidsmarkedet som helhet.
LES HELE Fafo-rapporten elektronisk (PDF) på Fafo.no: Tilkallingsvikarer i norsk arbeidsliv. |
I privat vareproduksjon og innen finans, rådgivning osv. er det vanligere med overtid og bruk av personell fra bemanningsforetak.
Denne gjennomgangen er med kun noen få bearbeidelser ordrett hentet fra Fafo-rapporten «Tilkallingsvikarer i norsk arbeidsliv». Funnene baserer seg på flere kilder, blant annet Arbeidskraftundersøkelsen, egne spørreundersøkelser, intervjuer og annen forskningslitteratur. Ved henvisninger bør du derfor oppsøke den opprinnelige rapport-teksten. Se for øvrig artikkelen «Å jobbe uten forpliktelser» for en redaksjonell gjennomgang av rapporten. |