Skip to main content

Store kjønnsforskjeller i yrkesfagene

«Kvinnefag» leder i langt sterkere grad til deltidsstillinger. De har også dårligere muligheter for videre utdanning enn «mannsfag».

<p>NYE LÆREKONTRAKTER i de fire største yrkesfagene fordelt etter menn (blå) og kvinner (rød).</p>

NYE LÆREKONTRAKTER i de fire største yrkesfagene fordelt etter menn (blå) og kvinner (rød).

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Alf Tore Bergsli

  • 29. mars 2016
  • Eldre artikkel

29. mars 2016

Eldre artikkel

Hvilket yrkesfag skal jeg ta? Gutter og jenter som stiller seg dette spørsmålet vil ofte foreta helt ulike valg. Yrkesfagene er nemlig svært kjønnsdelte.

Ser man på for eksempel på avlagte fagprøver innen bestemte fag i 2012 blir dette tydelig:

  • 99 prosent innen tømrerfaget og 95 prosent innen elektrikerfaget er menn.
  • 93 prosent innen helsearbeiderfaget og 89 prosent innen barne- og ungdomsarbeiderfaget er kvinner.
Fafo.no: Ansatte: Anna Hagen Tønder (åpnes i ny fane)
FAFO-FORSKER: Anna Hagen Tønder holdt et innlegg om yrkesfagene under Fafo-seminaret «Rengjører eller direktør – felles likestillingskamp?»

– Jevnere kjønnsfordeling i yrkesfagene har vært ett av formålene med reformer og utforming av fagtilbudet. Der har man ennå en lang vei å gå, oppsummerte Fafo-forsker Anna Hagen Tønder i sitt innlegg under et Fafo-seminar på kvinnedagen 8. mars.

Leder til deltid-kløft

I arbeidsmarkedet følges de innledende kjønnsforskjellene av et stort sprang innen stillingsbrøker.

For «kvinnefagene» venter i stor grad deltid, mens 100-prosentsstillinger i overveiende grad er i vente for fagutdannede innen «mannsfagene».

  • 81 prosent av (i hovedsak mannlige) tømrere har fått en heltidsstilling ett år etter fagprøven. For elektrikerne er andelen 84 prosent.
  • Blant helsefagarbeiderne har kun 22 prosent fått en heltidsstilling innen samme tidsramme. Innen barne- og ungdomsarbeiderfaget har 35 prosent oppnådd det samme.
FIGUR: Yrkesstatus ett år etter fagprøven (2012)
YRKESSTATUS ett år etter fagprøven (2012) i de fire største yrkesfagene. (Klikk for full størrelse)

For «kvinnefagene» er dertil kort deltid – under 20 timer i uka – utbredt (se detaljer i figuren til høyre).

– Som vi vet vil deltiden for noen grupper i arbeidslivet være ønsket. Men for nyutdannede som skal etablere seg, ha boliglån, tjene pensjonspoeng, er dette en utfordring, påpekte Hagen Tønder.

«Mannlig» y-vei

Blant de fire største lærefagene er det innen barne- og ungdomsarbeiderfaget vi finner den største andelen yrkesutdannede som står utenfor. Mange av disse er under videre utdanning.

Her blir det klart at det ikke bare er i arbeidslivet at fagbrev har ulik verdi i manns- og kvinnedominerte yrkesretninger. Indirekte vil også fordelingen av X- og Y-kromosoner være påtagelig i mulighetene til videre utdanning.

Rent praktisk vil nemlig «kvinnefagene» ha lengre vei å gå:

– En tømrer og elektriker kan begynne rett på et ingeniørstudium, gjennom den såkalte y-veien. En helsefagarbeider som vil bli sykepleier eller en barne- og ungdomsarbeider som vil bli barnehagelærer må derimot først tilbake til videregående skole for å ta påbygging til generell studiekompetanse, vektla Hagen Tønder.

Video fra seminaret

Nedenfor vil du kunne se video av innlegget til Anna Hagen Tønder hele seminaret kan også beskues på Fafo-TV).