En av bedriftens ansatte fikk nemlig sparken som følge av data som ble samlet inn ved hjelp av en GPS-logg. Arbeidsgiveren viste til at loggen viste at sjåføren hadde tatt for lange pauser og deretter krevd overtidsbetaling for å fullføre ruta.
Formålet med å innføre systemet i 2009, var imidlertid begrunnet med effektivisering av administrasjon og drift, og å kunne bidra som grunnlag for arbeids- og ruteplaner. At informasjonen også kunne brukes som et kontrollverktøy overfor de ansatte, hadde derimot ikke blitt drøftet med de tillitsvalgte forut for hendelsen. Samtykke var heller ikke innhentet.
Både Datatilsynet og Personvernnemnda mente at ledelsen derfor var uten rett til å bruke informasjonen til å sammenstille timelister og GPS-logg. Hålogaland Lagmannsrett mente imidlertid at dette var innenfor lovverket for saklig oppsigelse.
Fagforbundets advokat, som representerte den tidligere ansatte, uttalte etterpå at saken ville kunne ha en presedens i det at det opprinnelige formålet for innføringen av teknologien var uvesentlig: arbeidstakeren måtte forvente at informasjonen kunne bli brukt som grunnlag for disiplinære reaksjoner.
Høyesterett valgte å behandle saken. De konkluderte med at arbeidsgiver hadde overtrådt personopplysningsloven, men at overtrampet ikke var alvorlig nok til å gi rett til erstatning. Fagforbundets advokat mente dette var en viktig seier, ifølge Frifagbevegelse.no.
Denne oversikten er et lett redigert og oppdatert utklipp (delkapittel 2.0 og 3.6) fra rapporten «Kontroll med ansatte utenfor fast arbeidssted».
Se artikkelen «Når arbeidet kan spores fra sjefens kontor» for en mer utførlig omtale av rapportens funn.
|
Les mer her:
NRK.no: Han ble ulovlig GPS-overvåket - mister likevel jobben
NRK.no: GPS-saken til Høyesterett
Aftenposten.no: GPS-sparket søppelbilsjåfør tapte i Høyesterett
Datatilsynet.no: Personvernnemndas avgjørelse om Avfallsservice AS (pdf)