Skip to main content

Revidert nasjonalbudsjett

Ny tiltaksplan mot sosial dumping

Regjeringen har nå lagt fram en ny tiltakspakke mot sosial dumping. Det skjedde i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2013. En mer velfungerende allmenngjøringsordning er ett av tiltakene. I tillegg skal det rettes oppmerksomhet mot enkelte bransjer, som skipsfart, renhold, veitransport, uteliv og luftfart. De to forrige handlingsplanene mot sosial dumping er blitt evaluert av Fafo.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Anne Mette Ødegård

  • 15. mai 2013
  • Eldre artikkel

15. mai 2013

Eldre artikkel

Utfordringene med arbeidsinnvandringen er større enn tidligere lagt til grunn. Fortsatt blir arbeidstakere underbetalt og utnyttet, heter det i tiltaksplanen fra regjeringen.

Utenlandske arbeidstakere er i større grad utsatt for arbeidsulykker enn norske arbeidstakere. Vi har også sett tegn på omgåelse av regelverket mot sosial dumping.

Denne handlingsplanen bygger på de tidligere handlingsplanene, men inneholder også nye tiltak, særlig rettet mot å styrke kontrollen og sikre bedre etterlevelse av regelverket i hele arbeidslivet.

De første er evaluert av Fafo

Den første handlingsplanen mot sosial dumping kom i 2006 og den andre i 2008. Disse handlingsplanene inneholder en rekke tiltak, for eksempel økte ressurser til Arbeidstilsynet, id-kort i bygge- og anleggsnæringen og renhold, melde- og registreringsplikt for bemanningsbransjen

Formålet var å hindre at sosial dumping brer om seg og blir et varig problem i norsk arbeidsliv. Fafo evaluerte i 2010 og 2011 de viktigste delene av handlingsplanen (se link til rapporten under).

Konklusjonen var at tiltakene har hatt en positiv virkning. Det ble samtidig advart mot at mange av tiltakene var knyttet til de allmenngjorte tariffavtalene. Det kan bety at deler av arbeidslivet uten allmenngjøring kan være ekstra sårbare for sosial dumping (se egen artikkel om allmenngjøring av tariffavtaler).