SJEFSSTYRT: LOs klimastrategiske plan oppfordrer alle tillitsvalgte til å jobbe for miljø- og klimaspørsmål på flere måter der de jobber. Fra 2017 til 2019 var det likevel kun en fjerdedel som var involvert i slike spørsmål gjennom vervet, ifølge ny undersøkelse.
LO lanserte i 2014 en egen klimastrategi. Her ble tillitsvalgte oppfordret til å jobbe for å løfte klima- og miljøspørsmål på flere måter.
Blant annet:
I det store og hele ser det likevel ikke ut som om dette er enten en prioritert eller naturlig oppgave for tillitsvalgte, ifølge en ny undersøkelse blant Tillitsvalgtpanelet.
Kun hver fjerde tillitsvalgte har arbeidet konkret med miljø- og klimaspørsmål de siste to årene. Denne pilen peker da også nedover, fra en tredjedel i 2016.
Er det fleste tiltak da kanskje allerede gjennomført der de tillitsvalgte jobber?
På dette spørsmålet ser det noe bedre ut, selv om de fleste tiltak fremdeles gjelder et mindretall av arbeidsplassene.
Trykk på bildet/her for forstørring.
Hva kan «andre initiativ/tiltak» være?Tillitsvalgte kunne her skrive inn i fritekst. Noen eksempler:
|
Ut fra tallene over, synes det generelt som at det er ledelsen eller andre fora på arbeidsplassen som sitter i førersetet når det gjelder miljø- og klimatiltak.
Et klart flertall har da heller ikke hatt miljø- eller klimaspørsmål på dagsordenen i klubb- eller medlemsmøter de siste to år – færre enn hver femte tillitsvalgte oppgir dette.
I møte med verneombud eller ledelsen har imidlertid rundt 4 av 10 diskutert temaet. I sistnevnte tilfelle ser man en økning fra 2016 til 2019.
Det peker på den annen side mot at det er ledelsen som står for initiativet på dette området.
Her ser man likevel forskjeller mellom sektorer og bransjer. Selv om et klart mindretall oppgir at de har jobbet konkret med slike spørsmål, er det en betydelig forskjell mellom ulike sektorer i arbeidsmarkedet.
Utvalget her er lite og tallene bør derfor brukes med en viss varsomhet.
Privat sektor skårer best og verst. Innen privat vareproduksjon har 27 prosent av de tillitsvalgte arbeidet konkret med problemstillingen, mens dette gjelder kun 17 prosent av dem innen den private tjenestesektoren.
Dette er formodentlig naturlig, siden eksempelvis industrien står for større utslipp og har et sterkere ytre press på seg enn kontorjobber.
Innen offentlig sektor ligger nivået jevnt på rundt 1 av 4.
Ikke arbeidsmarkedet som helhet
Merk at undersøkelsen ikke sier noe om alle landets arbeidsplasser som helhet, kun arbeidsplasser med LO-tillitsvalgte. Disse vil i større grad representere den mest organiserte og ryddige delen av arbeidslivet. Det vil være naturlig å tenke at dette også vil speiles i et mer organisert forhold til miljø og klima-tiltak. |
FNs bærekraftmål er et sentralt verktøy å klare å stoppe klimaendringene innen 2030 – og samtidig forberede oss på konsekvensene som uansett ser ut til å ramme oss.
Målene skal gi retning for utvikling av nasjonal politikk i alle FNs medlemsstater.
Miljø og klima er likevel bare en liten del av pakken. De omhandler også tema som likestilling, utdanning og anstendig arbeid.
Kjenner tillitsvalgte til FNs bærekraftmål?
Hva sier LOs klimastrategi?Planen ble vedtatt i 2014 og kan leses i sin helhet på LOs nettsider (pdf-format).I dokumentets innledning legges det vekt på at en «mobilisering av fagbevegelsen er helt nødvendig i kampen for å hindre klimakrise. LO og forbundene skal øke innsatsen for å skape større vilje for å gjennomføre klimatiltak bygget på solidaritet, likeverd og folks behov». Planen skisserer målsettinger innen miljø- og klimatiltak på nasjonalt nivå, samt relevante bransjer og sektorer. En egen del omhandler imidlertid også LOs klimaarbeid i egen organisasjon. Relevante punkt i denne sammenheng:
|