Tillitsvalgtpanelet
Tillitsvalgtpanelet består i 2022 av om lag 2900 tillitsvalgte. Drøyt 2400 er tillitsvalgte i bedrifter og virksomheter og drøyt 500 er tillitsvalgte i en forening/forbund på regionalt eller nasjonalt nivå.
Deltakerne representerer hele landet og samtlige LO-forbund.
Fafo har stått for opprettelsen av panelet og gjennomfører undersøkelsene, på oppdrag fra LO.
Alle våre artikler om tillitsvalgtpanelet
1–10
Det har lenge vært et mål for LO og forbundene å rekruttere flere kvinner til verv og posisjoner i fagbevegelsen. Arbeidet ser ut til å bære frukter. Kvinner er blitt langt mer villige til å påta seg verv – særlig på lokalt nivå, ifølge en undersøkelse blant LOs tillitsvalgte.
Etter 2020 er arbeidsgivere pålagt å arbeide mer aktivt for å fremme likestilling og motarbeide diskriminering på arbeidsplassene – i samarbeid med ansattes representanter. Ifølge en spørreundersøkelse blant tillitsvalgte ser det ut til at kun et mindretall av arbeidsplassene følger opp kravet.
Fafo har undersøkt hvordan LO-tillitsvalgte opplevde de økonomiske utsiktene til virksomheten mot slutten av denne usedvanlige våren. Tallene viser at de aller fleste mente arbeidsplassene sto relativt støtt i stormen.
Halvparten av LOs tillitsvalgte i privat sektor opplevde permitteringer på arbeidsplassen i løpet av koronakrisas første fase. For de fleste var det snakk om begrensede permitteringer, men for hver femte forsvant minst 75 prosent av de ansatte. Halvparten av alle tillitsvalgte oppga på den annen side økt arbeidsmengde.
De aller fleste LO-tillitsvalgte mener nå at de økonomiske ulikhetene vil øke som følge av covid 19-pandemien. Godt over halvparten mener likevel at fagbevegelsen vil komme styrket ut på andre siden.
Tillitsvalgte i LO-forbundene mener at allmenngjøring av tariffavtaler, innsynsrett og solidaransvar er svært gode tiltak for å hindre uakseptable vilkår i arbeidslivet. Til høsten er det 10 år siden allmenngjøring ble tatt i bruk i norsk arbeidsliv for første gang.
Tillitsvalgtåret 2019 nærmer seg slutten. Hva engasjerer landets tillitsvalgte, hva savner de – og blir de hørt?
11–20
Rus og spillavhengighet blant arbeidstakere er vanskelig å takle. Om lag 4 av 10 tillitsvalgte kjenner til saker med rusproblemer på arbeidsplassen de siste to årene. 9 prosent kjenner til saker med spillavhengighet.
Henvendelser fra medlemmer og møter med arbeidsgiver er naturlig nok svært viktige oppgaver for tillitsvalgte. Det blir derfor mindre tid til å verve nye medlemmer, ifølge tall fra LOs tillitsvalgtpanel.
Kun hver tredje LO-tillitsvalgte oppgir at arbeidsplassen har handlingsplaner eller rutiner for å hindre seksuell trakassering. Om tillitsvalgte varsles, vil like fullt nesten alle enkeltsaker føre til handling.
Halvparten av LOs tillitsvalgte mener at de har et godt samarbeid med sin arbeidsgiver om IA-avtalen. Og bare drøyt 40 prosent svarer at avtalen fungerer som et verktøy for å oppnå målsettingene.
Halvparten av de tillitsvalgte har tatt initiativ til at virksomheten skal ta inn lærlinger på arbeidsplassen. Det viser tall fra LOs tillitsvalgtpanel.
Og en relativt stor andel har ikke hatt den lovpålagt drøftingen med arbeidsgiver om bruken av midlertidige kontrakter.
De fleste tillitsvalgte i LOs forbund er kjent med FNs bærekraftsmål. Mange har dessuten medvirket til miljø- og klimatiltak på arbeidsplassen. Jo mer tid de tillitsvalgte har til vervet, jo større sjanse er det for at de setter miljø- og klima på dagsorden på arbeidsplassen.
Én av tre tillitsvalgte tror at den såkalte delingsøkonomien vil undergrave faglige rettigheter. Det kommer fram i den siste undersøkelsen blant LOs tillitsvalgte.
Høyere aldersgrenser kan føre til lavere interesse for å ansette seniorer og eldre arbeidstakere, tyder tall fra LOs tillitsvalgtpanel på.
1 av 3 LO-tillitsvalgte frykter færre ansatte på arbeidsplassen de nærmeste årene på grunn av ny teknologi og automatisering.
Og i flest tilfeller er ledere involvert.
Et flertall av arbeidsgiverne sikrer stort sett likebehandling, ifølge Tillitsvalgpanelet. En femtedel oppgir imidlertid at dette i mindre grad skjer. De tillitsvalgte selv synes å være enda mindre frampå.
LOs tillitsvalgte er skeptiske til konkurranseutsetting. Det gjelder spesielt «myke» områder som skoler, sykehus, sykehjem og hjemmehjelp. Flertallet er dessuten overbevist om at konkurranseutsetting gir mer usikre arbeidsplasser og dårligere arbeidsvilkår.
Et flertall av LO-tillitsvalgte mener økt adgang til å ansette folk midlertidig vil få en rekke følger for deres arbeidsplasser.
Det lønner seg å ha involverte tillitsvalgte. Arbeidsgiverne betaler oftere for opplæring og utdanning når tillitsvalgte er involvert. Det viser tall fra LOs tillitsvalgtpanel.
Et klart flertall av Tillitsvalgtpanelet avviser at det er behov for mer fleksibel tilgang til overtid i det norske arbeidsmarkedet. Særlig frykten for negativ helseeffekt av lovforslaget er stor.
Det er politisk strid om regelverket for overtid og anledningen til å ansette folk midlertidig. Tillitsvalgte i LO er klare i sine svar: Regelverket bør strammes inn eller beholdes som i dag. Det er ikke behov for å løse opp, viser den siste undersøkelsen hos LOs tillitsvalgpanel.
De LO-tillitsvalgte er opptatt av pensjon og engasjerer seg i de endringene som pågår på arbeidsplassene i privat sektor. Svært mange har en minimumsordning, og flertallet ønsker å få på plass brede, tariffestede ordninger. Samtidig er usikkerheten om pensjon svært stor.
Tillitsvalgte i offentlig sektor er – ikke overraskende – mest skeptisk til konkurranseutsetting. Det er særlig skole, helse og omsorg som bør skjermes fra konkurranse, ifølge en undersøkelse blant LOs tillitsvalgte. Når det gjelder kollektivtransport er skepsisen mindre.
Tiltakene mot sosial dumping krever oppfølging ute på arbeidsplassene. Men når det gjelder renhold er det, ifølge LOs tillitsvalgte, laber aktivitet.
Kontrollteknologi har blitt langt mer vanlig i arbeidslivet det siste året. Samtidig setter flere tillitsvalgte begrensninger for sjefens digitale argusøyne, ifølge Tillitsvalgtpanelet.
LO er like store som alle andre organisasjonene til sammen i aldersgruppen unge under 30 år. Ungdommene opplever også økt innflytelse. Men et vellykket ungdomsarbeid krever kontinuerlig innsats. Dette kommer fram i en ny rapport som Fafo har laget på oppdrag fra LO.
LOs tillitsvalgte mener at pensjon er den viktigste saken for fagbevegelsen de neste fire årene. Det er den klare beskjeden til LO-kongressen som starter i dag. Dette samsvarer godt med innspill fra medlemsdebatten som LO hadde i forkant av kongressen.
37 prosent av LOs tillitsvalgte sier nei til kjønnskvotering som virkemiddel for å rekruttere flere kvinner inn i sentrale verv i fagbevegelsen. 40 svarer ja, mens mer enn én av fem svarer at de er usikre på hva de mener
6-timersdagen er ikke død. Likelønn må prioriteres høyere. Retten til heltidsstilling må lovfestes. Reell likestilling i arbeidslivet er bare en fjern drøm, skal vi tro LOs tillitsvalgte.
Et lite mindretall blant LOs tillitsvalgte mener vi har oppnådd full likestilling i det norske arbeidslivet. 12 prosent av de kvinnelige tillitsvalgte har opplevd diskriminering. Samtidig er det nesten forbausende liten forskjell på hvordan kvinner og menn opplever sin hverdag som tillitsvalgt.
Drøyt 40 prosent av de tillitsvalgte i LO-forbundene har erfaring med innleid arbeidskraft på sin arbeidsplass. Én av fire har kjennskap til uakseptable lønns- og arbeidsvilkår for innleid arbeidskraft. Lavere lønn og lengre arbeidstid er, ikke uventet, de mest framtredende bruddene. Dette kommer fram i den aller første undersøkelsen fra LOs tillitsvalgtpanel, med svar fra over 2500 tillitsvalgte.
Det har kommet en ny rapport om hverdagen for tillitsvalgte i seks LO-forbund. Her får vi blant annet svar på hva de tillitsvalgte bruker mest tid på og hvordan arbeidet foregår i klubbene. Det reises også spørsmål om forholdet til arbeidsgiver, og om forbundene stiller opp med den hjelpen og opplæringen som kreves i vervet.
For første gang er det satt sammen et bredt panel av tillitsvalgte fra LOs forbund. Disse vil jevnlig få spørsmål om aktuelle temaer.