Barne- og ungdomsarbeid er en egen fagutdanning innen videregående opplæring. Utdanningen kvalifiserer for arbeid i barnehager, barneparker, skoler, skolefritidsordninger, ungdomsklubber og kommunale etater.
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Videregående trinn 1 (Vg1): helse- og sosialfag eller design og håndverk (kryssløp)
Videregående trinn 2 (Vg2): barne- og ungdomsarbeiderfag
To års opplæring i virksomhet (læretid) i barne- og ungdomsarbeiderfaget.
Barne- og ungdomsarbeideren tilrettelegger og velger hensiktsmessige pedagogiske metoder i arbeid med barn og unge (fra 0 til 18 år). Viktige arbeidsområder er:
planlegging, ledelse, gjennomføring og evaluering av pedagogiske aktiviteter for barn og unge
tilrettelegging for lek og fysisk aktivitet med utgangspunkt i den enkeltes funksjonsnivå og livssituasjon
anvendelse av forming, sang, lek, musikk, litteratur og drama i det daglige arbeid
kommunikasjon med mennesker med ulik kulturell bakgrunn, livssyn og sosial status
samarbeid med barn og unge, foresatte, kolleger og andre samarbeidspartnere
grensesetting, konfliktløsing og å være en tydelig voksenmodell
Noen tall:
Rundt 8000 søker seg til faget (Vg1) hvert år.
Kvinneandelen på faget ligger på 90 prosent.
Flere tar fagbrev gjennom ordningen som praksiskandidat enn som lærling.
Gjennomsnittsalderen til nye fagarbeidere er derfor høy – 33 år i 2012.
Banre- og ungdomsarbeidere i barnehager
Utdanningsspeilet 2014 viser en stadig økning i antall ansatte med pedagogisk eller barnefaglig utdanning i barnehagene. Tallet på ansatte med barnehagelærerutdanning har økt med om lag 4400, eller 2 prosent, i perioden fra 2009 til 2013.
I samme periode har antallet tilsatte med barne- og ungdomsarbeiderfaget økt med 2900, noe som også tilsvarer om lag 2 prosent. Tallene viser at andelen med barne- og ungdomsarbeiderfag har økt fra 13 til 15 prosent de siste årene.
Kommunale barnehager har 18 prosent tilsatte med barne- og ungdomsarbeiderfag, mens private barnehager har 10 prosent
I dag er det ikke noe formelt krav om at barne- og ungdomsarbeidere skal inngå i bemanningen i en barnehage. Ved ansettelser legger dessuten private barnehager i mindre grad vekt på fagbrev enn kommunale.
I utredningen av ny barnehagelov ble det foreslått å kreve at en fjerdedel av grunnbemanningen skal være barne- og ungdomsarbeidere.
Assistenter i skolen
Utdanningsdirektoratets utgivelse Utdanningsspeilet 2014 viser at innslaget av barne- og ungdomsarbeidere har økt også innenfor skolesektoren de siste årene.
For 2013/14 rapporterte grunnskolene at de brukte om lag 8200 årsverk til assistenter, noe som utgjør en vekst på nærmere 30 prosent fra 2006/2007.
Om lag 70 prosent av årsverkene til assistenter går til spesialundervisning. Det utgjør om lag 5800 årsverk. Utdanningsdirektoratet viser til SSB-tall som tallfester at 21 prosent av assistentene hadde fagbrev i barne- og ungdomsarbeid i 2012. Det er en svak økning fra 2011.
Andelen er høyest i Vest-Agder, der over 40 prosent av assistentene har barne- og ungdomsarbeiderutdanning, og minst i Troms, der andelen er 16 prosent