Skip to main content

2015: Forventer 90 000 ledige de to neste årene

NAV-analyser anslår at Norge vil få 3,3 prosent arbeidsledige neste år – mer enn under finanskrisa.

<p>KRYPER OPPOVER: Ledigheten har skutt i været i løpet av 2015.</p>

KRYPER OPPOVER: Ledigheten har skutt i været i løpet av 2015.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Alf Tore Bergsli

  • 09. desember 2015
  • Eldre artikkel

09. desember 2015

Eldre artikkel

– I 2017 venter at veksten i fastlandsøkonomien tar seg opp og at det førere til en bedring på arbeidsmarkedet. Vi anslår at det i gjennomsnitt vil være 90 000 registrerte helt ledige i både 2016 og 2017, forklarte samfunnsøkonom Kari-Mette Ørbog ved NAVs utredningsseksjon under et seminar i regi av Fafo Østforum (se nederst i artikkelen for video).

Ledigheten i september i år, 2,9 prosent, var betydelig lavere enn i kjølvannet av at IT-bobla sprakk på begynnelsen av 2000-tallet, men på nivå med hva den var under finanskrisen.

– I prognosen jeg nettopp refererte til antar vi at ledigheten vil øke til 3,3 prosent neste år, slik at vi da kommer høyere enn vi var under finanskrisen. Men vi forventer at ledigheten vil avta gjennom 2017 og da ledighetsraten i gjennomsnitt da vil være på 3,2 prosent.

Oljebrems

Bakteppet for utviklingen er selvsagt oljenæringens utvikling. Før oljeprisen i løpet av et år ble omtrent halvert, var denne næringen et lokomotiv for økonomisk vekst.

Samtidig fikk man en kraftig vekst i kostnader og en sterk krone, noe som bidro til å skape en todeling av økonomien i Norge. Særlig de konkurranseutsatte eksportnæringene ble rammet av utviklingen.

SAMFUNNSØKONOM Kari-Mette Ørbog oppsummerte situasjonen for innvandrere på det norske arbeidsmarkedet under Fafo Østforum-seminaret Arbeidsinnvandring – statistikk og status 2015.
SAMFUNNSØKONOM Kari-Mette Ørbog oppsummerte situasjonen for innvandrere på det norske arbeidsmarkedet under Fafo Østforum-seminaret Arbeidsinnvandring – statistikk og status 2015.

Nå er vi derimot inne i en nedgangskonjunktur, med lav vekst i fastlandsøkonomien, påpekte Ørbog:

– Den svake krona gjør norsk eksport mer konkurransedyktig internasjonalt. Men da det er relativt svak vekst hos våre viktigste handelspartnere, er konkurransebedringen ikke nok til å veie opp for den svake utviklingen i oljenæringen, oppsummerte hun.

Arbeidsmarkedet merkes selvsagt av at oljebransjen har bremset ned.

– Nedgangskonjunkturen er en annen nå enn under finanskrisen, siden det i første omgang hvert fall er høyt utdannede folk som har blitt ledig, sa hun.

Verst i vest

Så langt har ledigheten hatt en begrenset geografisk spredning. Andelen har steget i fylkene på Vestlandet, og da først og fremst i Rogaland hvor «oljehovedstaden» Stavanger som kjent ligger.

Her har bruttoledigheten, tilsvarende summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, økt med over 80 prosent fra november i fjor.

I andre regioner har arbeidsledigheten holdt seg stabil eller gått ned – med ett vesentlig unntak.

– I Trøndelag og i Nord-Norge har bruttoledigheten holdt seg stabil. Disse regionene har også mindre oljerelatert næringsliv, og rammes dermed i mindre grad av nedgangen i oljebransjen. På Østlandet har ledigheten gått litt ned, særlig i Hedmark. Akershus er unntaket – fylket på Østlandet med flest sysselsatte innenfor oljerelaterte bedrifter, fortalte Ørbog.


Video av Ørbogs innlegg

(se evt. hele seminaret på Fafo-tv)