Skip to main content

>

Internasjonalt

>

Bursdag i krisetid

40 år med europeisk fagbevegelse

Den 7. februar 1973 ble arbeidstakerne i Europa samlet. Skyhøy arbeidsledighet og økonomisk krise danner bakteppet for bursdagsfeiringen til ETUC – European Trade Union Congress.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Alf Tore Bergsli

  • 07. februar 2013
  • Eldre artikkel

07. februar 2013

Eldre artikkel

Både LO, YS og Unio er medlemmer i ETUC. LO spilte en aktiv rolle i etableringen av organisasjonen på begynnelsen av 1970-tallet.

ETUC ble stiftet som en uavhengig regional sammenslutning av de tidligere faglige samarbeidskomiteene i EF og EFTA. I dag er ETUC en alleuropeisk organisasjon, men det er ingen tvil om at det er EU og EUs politikk som er det viktigste for virksomheten.

Økonomisk krise

Jubileet ble markert med en konferanse i Madrid den 28. januar. Spania er blant de landene med høyest arbeidsledighet i EU. I mange land er det nå en hard kuttpolitikk og fagbevegelsen møter økende motstand.

De nordiske hovedorganisasjonene bruker ETUC aktivt for å påvirke beslutninger i EU-systemet.

De europeiske partene er høringsinstanser og deltakere i ulike prosesser på områder som makroøkonomisk politikk, sysselsetting, etter- og videreutdanning, bedriftsdemokrati, ny teknologi og arbeidslivsorganisering.

Sosial dialog

De europeiske organisasjonene på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden deltar også i det europeiske partssamarbeidet – kalt den sosiale dialogen. Både hovedorganisasjonene og bransjeorganisasjonene har anledning til å inngå europeiske avtaler som siden gjøres om til lovgivning (direktiver) på europeisk nivå.

  • ETUC – Den europeiske faglige samorganisasjonen – ble stiftet 7. februar 1973. ETUC har 85 organisasjoner fra 36 land som medlemmer, samt 10 europeiske bransjeorganisasjoner.
  • Den daglige driften ivaretas av et sekretariat i Brussel
  • Generalsekretær er Bernadette Ségol fra Frankrike
  • Les mer etuc.org