Egypts nåværende styreform ble etablert i kjølvannet av et militærkupp i 1952. Mange av arbeiderorganisasjonene hadde aktivt støttet de nasjonalistiske kreftene som da tok makten.
I 1957 ble Den egyptiske sammenslutningen av fagforeninger (Egyptian Trade Union Federation, ETUF), etablert. Denne var strengt kontrollert av de sentrale styresmaktene. Medlemskap var obligatorisk; streiker forbudt.
Dette var i utgangspunktet en frivillig inngått ordning for å skape ro i nasjonsbyggingens første fase. I motytelse fikk arbeidstakerne langt bedre lønns- og arbeidsbetingelser.
I prinsippet har ETUF fremdeles monopol på å representere arbeidstakerne, men i praksis utfordres de på grasrota av en rik flora av små og uavhengige fagforeninger.
Siden 2006 har antallet streiker skutt i været. I dag er det rundt tre pågående streiker daglig.
Disse er imidlertid i all hovedsak sentrert rundt lokale lønns- og arbeidsforhold på den enkelte arbeidsplass, ikke større politiske/nasjonale spørsmål.
ETUF er fremdeles mottaker av medlemskontingent fra mange av de fagorganiserte, i tillegg til at de har store verdier i form av eiendom. Manglende annerkjennelse av de uavhengige fagforeningene gjør at de har vanskelig for å innhente kontingenter og motta økonomisk støtte fra internasjonale organisasjoner.
Forsøkene på å etablere en uavhengig nasjonal overbygning for de uavhengige fagforeningene – à la LO, YS, UNIO osv. – er fremdeles i startfasen og er svake grunnet manglende økonomisk støtte og interne splittelser.
Det fragmenterte bildet gjør det vanskelig å ha oversikten over den egyptiske fagbevegelsen også for utenlandske observatører. Den vektige International Trade Union Confederation endte nylig med å trekke seg ut av landet.
Fagforeningene dekker stort sett bare formell sektor i private og offentlige virksomheter. Rundt halvparten av arbeidsstokken jobber imidlertid innen den uformelle delen av arbeidslivet – gatesalg og lignende selvstendig/svart arbeid som ikke er organisert innen en firma-struktur. Fagforeningene har i liten grad lykkes med å nå ut til denne delen av arbeidsmarkedet.
Utkastet til en lov som skulle sikre fagbevegelsen full frihet til å organisere seg ble skrevet i kjølvannet av revolusjonen i 2011, men har ikke blitt stemt over i parlamentet.
Den siste interimregjeringens arbeidsminister, Kamal Abu ‘Ayta, var en profilert aktivist for den uavhengige fagbevegelsen, men klarte ikke å få loven gjennom. Dagens arbeidsminister, Nahid al-Ashri, blir karakterisert som fagforeningsfiendtlig og «det verste av alle mulige valg» av representanter for fagbevegelsen.
FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO) svartelistet i 2013 landet for en begrenset periode på grunn av manglende beskyttelse av organisasjonsretten.
Egypt i moderne tid
Egypt er verdens 15. og araberverdenens største land med en sterkt voksende befolkning på rundt 86 millioner innbyggere. Statsformen er republikk.
Økonomisk er landet under sterkt press.
Masseprotester, forsøkt undertrykket ved voldsbruk, endte med avvikling av Hosni Mubaraks styre i 2011. Dette blir gjerne nevnt som et eksempel på den arabiske våren som spredte seg i mange land i Midtøsten og særlig Nord-Afrika i denne perioden.
Utviklingen ga mange håp om økt politisk frihet for landets borgere og arbeidstakere.
Uro og konflikt har imidlertid blusset opp igjen ved flere anledninger, og ledet til stor usikkerhet om den politiske framtiden.
Etter Mubaraks avgang ble det etter hvert åpnet for det første demokratiske valget i landet. På vegne av Frihets- og rettferdighetspartiet, med røtter i Det muslimske brorskap, vant Mohamed Morsi presidentembetet.
Hans styre ble svært kontroversielt og endte med at militæret fjernet ham ved makt. Offiseren Abdel Fattah al-Sisi overtok remmene.
Konflikten mellom autoritære og demokratiske krefter; mellom militæret, Det muslimske brorskap og liberalere, fortsetter å skape sterke splittelser innen politikk og samfunn for øvrig.
Landet ble okkupert av Storbritannia fra 1882, blant annet for å sikre kontroll over den nyåpnede Suez-kanalen. Formell uavhengighet ble vunnet i 1922. Monarkiet som da ble bærende statsform, ble avviklet ved et militærkupp i 1952. Den såkalte Suez-krisen fulgte under al-Nassers styre.
Følgende ledere har ledet landet innen republikkens rammer:
Muhammad Naguib (1953–54)
Gamal Abd al-Nasser (1954–70)
Muhammad Anwar al- Sadat (1970–81)
Muhammad Hosni Mubarak (1981–2011)
Mohamad Hussein Tantawi (2011–12)
Mohamed Morsi (2012–13)
Adli Mansour (2013–14)
Abdel Fattah al-Sisi (2014–)
Kilder: Intervju med Kristian Takvam Kindt, NOREF-rapporten Trapped outside politics: Egyptian independent unions’ democratising dilemma, ILO.org, Store Norske Leksikon, engelsk Wikipedia.